Kripa e tepërt përbën një kërcënim për shëndetin tonë. Natriumi i fshehur është në rrënjë të shumë problemeve, nga sëmundjet e zemrës deri te tensioni i lartë i gjakut. Por mos u shqetësoni; është e mundur të zvogëloni marrjen e kripës me disa ndryshime të thjeshta në zakone.
1. Zgjidhni mish të freskët
Përdorni mish të freskët, në vend të mishit të paketuar. Copat e freskëta të viçit, pulës përmbajnë natrium natyral, por përmbajtja është ende shumë më e vogël se natriumi shtesë i fshehur i shtuar gjatë përpunimit në produkte si proshuta ose proshuta. Nëse një artikull ushqimor ruhet mirë në frigorifer për ditë ose javë, kjo është një shenjë se përmbajtja e natriumit është shumë e lartë.
2. Zgjidhni fruta dhe perime të freskëta
Këto kanë shumë pak natrium. Frutat e konservuara dhe të ngrira gjithashtu mund të kenë pak natrium. Kontrolloni etiketat e ushqimit për t’u siguruar.
3. Shmangni erëzat dhe salcat e shtuara
Kur blini perime të ngrira, zgjidhni ato të etiketuara “të ngrira të freskëta” dhe mos përmbani erëza ose salca të shtuara.
4. Kontrolloni gjithmonë etiketat e ushqimit
Filloni të lexoni etiketat e ushqimit si një gjë e natyrshme. Përmbajtja e natriumit është gjithmonë e listuar në etiketë. Ndonjëherë përmbajtja e lartë e sheqerit në një produkt si byreku me mollë mund të maskojë përmbajtjen e lartë të natriumit, kështu që është e rëndësishme të kontrolloni çdo etiketë për përmbajtjen e natriumit.
5. Markat kanë rëndësi
Krahasoni marka të ndryshme të të njëjtit artikull ushqimor derisa të gjeni atë që ka përmbajtjen më të ulët të natriumit, pasi kjo do të ndryshojë nga marka në markë.
Mund të ju pëlqej dhe ky artikull: 6 ushqime që rrisin menjëherë nivelin e stresit pas konsumimit
6. Jepini shije ushqimit tuaj
Zgjidhni erëza që nuk e kanë të listuar natriumin në etiketat e tyre, p.sh. zgjidhni pluhur hudhre në vend të kripës së hudhrës.
7. Bëni kërkime para se të darkoni jashtë
Para se të darkoni jashtë, bëni kërkimin tuaj. Vizitoni faqen e internetit të restorantit e cila duhet të listojë përmbajtjen e natriumit të pjatave të ndryshme që shërbehen atje. Përndryshe, kur jeni në restorant dhe gati për të porositur, mund të kërkoni që pjata të shërbehet pa kripë.
8. Shija nuk është treguesi më i mirë i kripës
Kujdesuni me produktet që nuk kanë shije veçanërisht të kripur, por prapëseprapë kanë përmbajtje të lartë natriumi, siç është gjiza.
9. Natrium i ulët dhe presion i lartë i gjakut
Nëse keni presion të lartë të gjakut, kufizimi i natriumit në dietë jo vetëm që mund të ulë presionin e gjakut, por mund të përmirësojë reagimin tuaj ndaj ilaçeve për presionin e gjakut.
10. Ndryshojnë preferencat për kripën
Preferenca për kripën është një shije e fituar që mund të harrohet. Duhen rreth 6-8 javë për t’u mësuar të hash ushqim me sasi shumë më të ulëta kripe, por pasi të kesh mbaruar, është në të vërtetë e vështirë të hash ushqime si patatinat sepse kanë shije shumë të kripur.
Burimi: kidney.org

