Dera e frigoriferit, e cila hapet dhe mbyllet shpesh, është më e ndjeshme ndaj luhatjeve të temperaturës. Kjo është arsyeja pse nuk duhet të ruani kurrë ushqime të caktuara atje. Ja ushqimet që duhet të shmangni ruajtjen në derën e frigoriferit.
1. Qumështi

Qumështi është një ushqim delikat dhe një nga ushqimet më të prekura nga luhatjet e temperaturës. Sa herë që hapet dera e frigoriferit, ajri me temperaturë ambienti futet me shpejtësi në frigorifer, duke bërë që qumështi të ngrohet për një çast. Kjo përsëritje e vazhdueshme e cikleve të vogla të ngrohjes krijon një terren të vërtetë për shumimin e baktereve. Rezultati? Qumësht thartohet dhe prishet shumë më shpejt se sa pritet.
2. Vezët

Shumë prej nesh kanë atë raftin e vogël e të lezetshëm në derën e frigoriferit të projektuar posaçërisht për vezë. Por çfarë nëse do t’ju thoshim se ky dizajn është më shumë i orientuar drejt marketingut? Po, për fat të keq, është. Ndryshe nga lëvozhga e saj mbrojtëse, lëvozhga e një veze është plot me pore që marrin frymë. Këto pore janë të ndjeshme ndaj temperaturave të luhatshme të derës së frigoriferit dhe valëve të nxehtësisë ndaj të cilave ekspozohet sa herë që hapet. Kjo bën që ajo të thithë aromat e ushqimeve të tjera të forta që mbani në frigorifer. Si rezultat, vezët mund të prishen shpejt.
3. Mishi i kuq dhe shpendët

Pula e gjallë, mishi i grirë ose peshku… Këto janë të gjitha ushqime jashtëzakonisht delikate që kërkojnë trajtim të kujdesshëm. Vendosja e këtyre produkteve të mishit në derën e frigoriferit mund të paraqesë dy rreziqe të rëndësishme. Kur produktet e mishit nuk ruhen në një mjedis të qëndrueshëm dhe të ftohtë, ato bëhen mjedisi i përsosur për bakteret e dëmshme. Rreziku i dytë, dhe ndoshta më i rrezikshëm, është pikimi. Dera është zona më aktive e frigoriferit. Uji që pikon nga një pako mishi e vendosur atje mund të pikojë në rafte dhe ushqime të tjera, duke krijuar një rrezik serioz të kontaminimit
Mund të vendosni mishin dhe shpendët e gjallë në pjesën më të ftohtë të frigoriferit. Nëse është e mundur, vendosini në një enë të mbuluar ose tas të thellë për të parandaluar rrjedhjen e lëngjeve. Kjo do t’i mbajë të ftohta dhe do t’i mbajë të gjitha ushqimet e tjera të sigurta në rast rrjedhjeje.
Mund të ju pëlqej dhe ky artikull: 10 ushqime me pak kalori që do t’ju mbajnë të ngopur
4. Djathi

Dera e frigoriferit është një nga kushtet më të këqija për djathin. Temperaturat që ndryshojnë vazhdimisht mund të shkaktojnë që djathi të thahet më shpejt dhe të përkeqësohet struktura e tij e brendshme. Kjo do të thotë që tekstura dhe shija e atij djathi të shtrenjtë që keni blerë do të kompromentohen.
Vendet ideale për djathin janë raftet e mesëm ose të poshtëm të frigoriferit tuaj. Këto zona janë mjaft të ftohta dhe temperatura është më e qëndrueshme. Mund ta ruani djathin në një zonë të ajrosur (për shembull, të mbështjellë me letër dylli). Hiqeni djathin nga frigoriferi rreth një orë para se ta servirni.
5. Frutat dhe perimet

Frutat dhe perimet në përgjithësi përmbajnë një sasi të lartë uji dhe janë shumë të ndjeshme ndaj humbjes së lagështisë. Temperatura e pabarabartë e derës së frigoriferit bën që ato të rrudhen, të thahen dhe të humbasin shijen e tyre më shpejt.
Çfarë mund të ruhet në derën e frigoriferit?
Keçapi, majoneza dhe mustarda mund të ruhen në mënyrë të sigurt atje. Salcat e sallatave gjithashtu mund të gjejnë një vend në derë. Në fakt, shumica e pijeve të gazuara mund të vendosen në derë, pasi këto produkte janë shumë rezistente ndaj luhatjeve të temperaturës. Pra, ndarja e derës është më shumë si një hapësirë e dedikuar për salcat dhe pijet sesa për produktet e papërpunuara.
Burimi: eatingwell.com

