Shkaqet më të zakonshme të vjellave janë situatat që shkaktojnë lëkundje, si shqetësimet gjatë udhëtimëve në det dhe udhëtimëve në urban. Po ashtu ushqimet e rënda dhe të yndyrshme që shkaktojnë dispepsi, helmim nga ushqimi, çrregullime të stomakut si ulçera, refluksi dhe gastrit, gurët e tëmthit, vertigo, migrena, stresi dhe shtatzënia shkaktojnë të vjella.
Shkaqet e zakonshme të të vjellave mund të renditen si më poshtë:
- • Sëmundja e lëvizjes
- • Shtatzënia
- • Helmimi nga ushqimi
- • Gastriti
- • Ulçera
- • Refluksi gastroezofageal
- • Vertigo
- • Migrenë
- • Metodat e trajtimit si mjekimi ose kimioterapia
- • Stresi
- • Përdorimi i alkoolit
- • Probleme me fshikëzën e tëmthit
- • Apendiciti
- • Sulmi në zemër
- • Gurë në veshka
- • Tumori i trurit
- • Intoleranca ndaj laktozës
Çfarë është e mirë për të vjellat?
Frymëmarrja e thellë, ngrënia e ushqimeve të lehta dhe pa erë si krikerat e kripura, pirja e çajit të xhenxhefilit, kamomilit dhe mente-limonit, pirja e ujit të rregullt dhe të ftohtë dhe nuhatja e nenexhikut ose limoni kur ndjehet vjellja janë efektive në ndalimin e të përzierave.
Përmbajtja
Shkaqet më të zakonshme të vjellave janë situatat që shkaktojnë lëkundje, si shqetësimet gjatë udhëtimëve në det dhe udhëtimëve në urban. Po ashtu ushqimet e rënda dhe të yndyrshme që shkaktojnë dispepsi, helmim nga ushqimi, çrregullime të stomakut si ulçera, refluksi dhe gastrit, gurët e tëmthit, vertigo, migrena, stresi dhe shtatzënia shkaktojnë të vjella.Shkaqet e zakonshme të të vjellave mund të renditen si më poshtë:Çfarë është e mirë për të vjellat?Si të parandaloni të përzierat?Kur duhet të konsultoheni me një mjek?
- • Të dilni në ajër të pastër dhe të bëni ushtrime të frymëmarrjes
- • Duke pirë shumë ujë rregullisht
- • Pirja e çajrave bimor që janë të mirë për të përzierat, të tilla si çaji xhenxhefil, nenexhik me limon
- • Ngrënia e ushqimeve të lehta dhe pa shije si krikera me pak kripë, qiqra të bardha ose banane kur keni të përziera
- • Duke nuhatur mente ose limon ose vajra esencialë të tij
- • Aplikimi i akupresurës në kyçet e dorës
- • Qëndrimi larg ushqimeve të yndyrshme që kanë erë dhe janë të skuqura, të cilat mund të shkaktojnë një ndjenjë të përzier.
- • Përdorimi i medikamenteve kundër të përzierave dhe lehtësimit të miratuara nga mjeku
duke marrë suplemente të vitaminës B6 - • Ngrënia e porcioneve më të vogla dhe shmangia e ushqimeve që janë të vështira për t’u tretur
- • Zgjedhja e ushqimeve dhe pijeve të pasura me proteina që ndihmojnë në rregullimin e aktivitetit të stomakut
Mund të ju pëlqej dhe ky artikull: Cilat janë simptomat e mungesës së hekurit?
Si të parandaloni të përzierat?
- • Shmangni qëndrimin në mjedise shumë të nxehta dhe të lagështa
- • Shmangni konsumimin e ushqimeve të skuqura, me vaj dhe me shumë erëza
- • Hani vakte të vogla dhe të ngadalta dhe përpiquni të shmangni ushqimet që janë të vështira për t’u tretur.
- • Mos hani apo pini ushqime të ftohta dhe të nxehta njëra pas tjetrës.
- • Nëse të përzierat janë të përsëritura, provoni të merrni suplemente të vitaminës B6
- • Konsumojeni këtë solucion rregullisht gjatë gjithë ditës
- • Kini kujdes të mos pini pije të gazuara
- • Hani ushqime të pasura me proteina
- • Shmangni aktivitetet menjëherë pas vaktit
- • Pas ngrënies, shtrihuni me kokën lart dhe këmbët në një lartësi të vogël.
Kur duhet të konsultoheni me një mjek?
Nëse vërehen ankesat e mëposhtme së bashku me të përzierat, duhet të konsultoheni pa vonesë me institucionin shëndetësor më të afërt.
- • Dhimbje gjoksi
- • Nëse ka gjak ose material të errët, kafe në të vjella
- • Dhimbje të forta barku ose ngërçe
- • Diarre e rëndë
- • Shikimi i paqartë
- • Të fikët
- • Konfuzion
- • Lëkurë e ftohtë, e butë, e zbehtë
- • Temperatura e lartë dhe dhimbje qafe
- • Frymëmarrje e shpejtë ose palpitacione
Burimi: Healthline.com

